Drogie Panie, drodzy Panowie – oto mój sposób na ekspresowy obiad w kwadrans! Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Spaghetti z pesto: 250 g makaronu spaghetti 2 duże garści rukoli 1 garść orzechów nerkowca 1 ząbek czosnku kawałek startego parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól morska do smaku Łosoś: 2 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy) sok z cytryny świeżo mielony pieprz sól morska Dodatkowo: kawałek awokado pomidorki koktajlowe PRZYGOTOWANIE W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Jednak oczywiście nie byłoby przepisu na blogu, gdybym skorzystał z gotowca, więc postanowiłem się nieco wysilić i ukręcić sos własnoręcznie z mojej ulubionej rukoli. Podczas gotowania stwierdziłem, że przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje więcej czasu, niż wymieszanie makaronu z gotowym sosem, bo zarówno pesto jak i łososia przygotujemy w trakcie gotowania makaronu. Gdy mam mało czasu na gotowanie, to zwykle sięgam po makaron z pesto, którego zawsze mam spory zapas w szafce. Ugotowany al dente makron odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto.