Ciasto na samosy: 450 g mąki pszennej 4 łyżki ghee (masła klarowanego) lub oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli olej do smażenia Nadzienie warzywne: 5 średnich ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekanego 1 duża marchewka, pokrojona w kotkę (niekoniecznie) 220 g groszku konserwowego (odcedzonego z zalewy) 1 zielona papryczka chilli, pokrojona w paski 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (ja użyłem łyżeczkę mielonego) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanej (ja zastąpiłem natką pietruszki) 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Jeżeli nie podajemy samosów bezpośrednio po przygotowaniu, należy usmażyć je ponownie w głębokim oleju, przez 1 minutę przed podaniem lub podgrzać w piekarniku. Indyjskie pierogi samosa z warzywami Samosa, to danie kuchni indyjskiej, trójkątne pierogi, smażone na głębokim oleju. Samosy delikatnie wkładaj na gorący olej i smaż na złoty kolor. Rozwałkuj kulkę ciasta na cienki placek i przetnij go na pół. Przygotowanie ciasta na samosy: W misce wymieszaj mąkę, kardamon, sodę i sól. Zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę. Dodaj groszek, papryczkę chilli i marchewkę; gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj ghee (masło klarowane) lub olej rzepakowy i jogurt; dokładnie wymiesza z suchymi składnikami. Podawaj na gorąco z sosem kolendrowym lub chutney. Dobrze wymieszaj i gotuj 5 minut na małym ogniu. Zlepiaj i nadziewaj stożki ciasta tak, jak to pokazano na tym filmiku.