Składniki na ok. 35-40 knedli z mięsem: Farsz : 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki natki pietruszki 1-2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, aż cebula się zeszkli. Ulepione knedle ostrożnie wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować na bardzo małym ogniu ok 10 min od wypłynięcia na wierzch. Ciasto: 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Każdą kulkę rozpłaszczać na placek, na środek kłaść mniejszą kulkę farszu mięsnego, dokładnie skleić brzegi ciasta i uformować w dłoniach kuliste knedle. Knedle z tego ciasta bardzo łatwo się lepi i nie rozlatują się one podczas gotowania. Knedle z mięsem Bardzo smaczne knedle z mięsem. Na oprószonym mąką blacie formować z ciasta kulki (trochę większe od orzecha włoskiego).