Składniki: Marchewka – 4 średnie/duże Cebula – 2 sztuki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion – 600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka Imbir – 1 łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Zrobiłem wersję z czerwonym curry, ponieważ od czasu dahl z czerwonej soczewicy siedziało mi w lodówce i nie miałem pomysłu co z tego zrobić (albo raczej miałem za dużo pomysłów bez tej pasty). Marchewka w w połączeniu z ostrym curry i mlekiem kokosowym… to przecież nie mogło się nie udać. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę. po prostu ok. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem kilka przykładów wykorzystania ekspandowanych zbóż w zupach, aby uzyskać ciekawszą konsystencję i lekkość. Teraz, odkąd prowadzę tego bloga, jem je codziennie i to w dodatku w sporych ilościach. Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek. Zupa marchewkowa z poppingiem Zwykła zupa marchewkowa, dla mnie osobiście, jest Taki był ze mnie zuponiejadek, a tu już piąta zupa, a w planach kolejne. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę.