Klops z quinoa i ogórkiem konserwowym

Jacek
Przekąski
11.04.2016 13:19
Klops z quinoa i ogórkiem konserwowym

komosy ryżowej (quinoa) 3 jajka 2 małe ogórki konserwowe (starte na tarce, na dużych oczkach) posiekana natka pietruszki, po 1/2 łyżeczki: papryki mielonej, majeranku, gałki muszkatołowej i imbiru sól i pieprz do smaku olej Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno, lekko zrumienić na oleju. Klops można jeść na zimno, jako wędlinę do chleba, albo podawać na ciepło z dowolnym sosem (np. grzybowym, pomidorowym, pieczeniowym). W misce dokładnie wymieszać: mielone mięso, przesmażoną cebulę i czosnek, ugotowaną komosę, jajka, starte ogórki, natkę pietruszki i przyprawy. Dodawaną zazwyczaj do klopsa bułkę tartą, zastąpiłem zdrowszą komosą ryżową (quinoa), dodałem też trochę startego ogórka konserwowego, dla zaostrzenia smaku. Komosę dokładnie przepłukać na sitku, zalać 1/2 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/04/klops-z-quinoa-i-ogorkiem-konserwowym.html