Precle

Jacek
Śniadania
06.08.2016 13:41
Precle

Ciasto (7-8 dużych precli): 750 g mąki pszennej typ 650 360 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 56 g roztopionego masła do posmarowania precli przed pieczeniem: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: mak lub sól morska Precle z tego przepisu są lekko słone, mają nieco spękaną złotobrązową skórkę, są miękkie i puszyste w środku W smaku przypominają trochę bajgle. Wyrośnięte ciasto, podzielić na 7-8 równych części, z każdej uformować wałek o długości ok. 50-60 cm. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem (ok. 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką lub folią na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości ). Ostrożnie kłaść precle (każdego pojedynczo) na wrzącą wodę i gotować około 20 sekund po każdej stronie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/precle.html