Składniki na makaron po chińsku: kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu 150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu 150 g dowolnych kiełków (np. fasoli mung/azuki, soi, ciecierzycy itp.) 1 duża marchewka szczypiorek 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 papryczka chili, posiekana (lub dodać suszone płatki chilli) 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego kilka posiekanych orzeszków arachidowych, uprażonych na patelni (niekoniecznie) olej do smażenia Wpadłem więc na pomysł zrobienia z nich makaronu na sposób chiński. Rozgrzać patelnię/wok, dodać 2-3 łyżki oleju, wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Grzyby i makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Można do takiego makaronu dodać inne drobno pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka itp. Następnie dodać czosnek, imbir, chilli i grzyby i smażyć, aż zaczną się uwalniać aromaty przypraw. Pod koniec smażenia dodać kiełki i smażyć mieszając, aż kiełki będą gorące.