Drodżówka jabłkowa z orzechami

Emilka
Ciasta
11.04.2016 12:57
Drodżówka jabłkowa z orzechami

Następnie dodajemy mąkę i teraz ugniatamy ręką- ciasto powinno być kleiste i nie dające się uformować, podczas zagniatania dodajemy ostudzone masło, ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny, Bierzemy się za kruszonkę, do mąki dajemy margarynę, siekamy nożem, dodajemy cukier i na zmianę ugniatamy w kulkę i kruszymy. ;) Składniki: - 2 jajka - pół szklanki cukru - 1,5 szklanki maślanki - 700g mąki - 100g masła - 20g drożdży - 2 duże jabłka - orzechy włoskie kruszonka: - 50g masła - 50g cukru - 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://idecoswszamac.blogspot.com/2016/04/ciasto-drozdzowe-to-chyba-jedno-z-moich.html