Składniki: 4 jabłka 400 g mąki 300 g mleka lub maślanki 220 g wody 2 jajka (oddziel białka od żółtek) 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu (niekoniecznie) szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na dosyć cienkie kawałki. W dużej misce dokładnie wymieszać (zmiksować) na gładkie ciasto: mąkę, mleko, wodę, oddzielone z jajek żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie szczyptę cynamonu. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju (średni ogień), nakładając i formując placki łyżką. Ubić pianę z białek, i dodać ją na koniec do ciasta, wszystko delikatnie wymieszać. Skoro nazwałem ten blog Kuchnia Jacka-Placka, to nie może tu zabraknąć przepisu na placki :)