Na mozarellę kładziemy kilka plasterków salami – ilość różni się w zależności od wielkości plasterków i naczynia 😉 Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180°C przez około 20 minut – bez termoobiegu. Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano – do smaku Kilka plasterków salami na wierzch 1/2 szklanki tartej mozarelli do posypania wierzchu Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania kalafiora – ma być dość miękki, ale nie rozpadać się. Oczywiście gdy już jest gładkie masę musimy spróbować – żeby zdecydować czy ją doprawić, czy też nie 😉 Naszą masę transferujemy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozarellą – 1/2 szklanki. Składniki: 1 średni kalafior LUB około 600-700g mrożonego kalafiora 1 łyżka masła klarowanego LUB oleju kokosowego 1/4 szklanki mozarelli tartej 80-90g salami (u mnie pepperoni) – UWAGA! Tego przepisu nie można zepsuć – ciągnąca się mozarella, pyszne salami i ten kalafior… 🙂 Tak właśnie stało się z tą zapiekanką – chociaż według mnie oryginalny przepis wymagał nieco doprawienia.