Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru (miodu) Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika. Napęczniałą kaszę odcedzić na sitku z nadmiaru wody.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/chleb-z-kaszy-gryczanej-bezglutenowy.html