Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 mała cebula 3 szklanki wody 1 kostka bulionowa, grzybowa 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki śmietany Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Składniki na kotlety: 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu olej bułka tarta do obtoczenia ewentualnie sól do smaku Dodać powoli mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać Następnie do sosu dodać śmietanę, rozrobioną w małej ilości gorącego sosu, wymieszać. Zamiast z pieczarek, można zrobić sos z grzybów leśnych, suszonych lub w sezonie ze świeżych. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i lekko przyrumienić na oleju. Dodać wodę, kostkę grzybową i przyprawy, i dusić na małym ogniu ok.15 minut. Z ciasta formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej.