Zawijane pizzerinki

Patrycja i Sandra
Obiad
26.03.2015 17:02
Zawijane pizzerinki

Składniki

700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej

50 g świeżych drożdży

450 ml letniego mleka

150 g kurczaka/ szynki

koncentrat/ketchup/sos pomidorowy

200g startego sera

sól

czerwona papryka

cebula

Przepis

Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą.

Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut - przykrywamy ściereczką.

Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser.

Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki.

Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu.

Pizzerinki powinny pozostać w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 200-220 stopni.