Składniki
700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej
50 g świeżych drożdży
450 ml letniego mleka
150 g kurczaka/ szynki
koncentrat/ketchup/sos pomidorowy
200g startego sera
sól
czerwona papryka
cebula
Przepis
Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut - przykrywamy ściereczką.
Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser.
Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki.
Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu.
Pizzerinki powinny pozostać w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 200-220 stopni.