Składniki
250g płatków owsianych
garść pestek z dyni
garść żurawiny suszonej, pokrojonej drobno
2 garści słonecznika łuskanego
garść płatków migdałów
garść wiórków kokosowych
garść rodzynek, pokrojonych drobno
cynamon
3 łyżki miodu, najlepiej płynnego
Przepis
Wszystkie suche składniki razem wymieszałam, wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypałam cynamonem i polałam płynnym miodem.
Włożyłam do nagrzanego piekarnika do 170C i piekłam przez 20 min, mieszając co 5 min, by granola się nie przypaliła.
Po tym czasie może Ci się wydawać, że nie uzyskała złotego koloru i przydałoby się jej jeszcze trochę posiedzieć w piecu, ale gdy ją wyjmiesz i dasz do ostygnięcia, to skruszeje i będzie chrupka. Nie trzymaj dłużej w piekarniku, bo Ci się przypiecze i będziesz czuła zamiast słodyczy – gorycz.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym, dla mnie z jogurtami smakowymi jest za słodka.
Ale kto co lubi ;)
Składniki dobierz według własnego uznania – truskawki, śliwki, czekolada… co chcesz :)