Granola

Katarzyna
Śniadania
10.03.2016 8:45
Granola

Składniki

250g płatków owsianych

garść pestek z dyni

garść żurawiny suszonej, pokrojonej drobno

2 garści słonecznika łuskanego

garść płatków migdałów

garść wiórków kokosowych

garść rodzynek, pokrojonych drobno

cynamon

3 łyżki miodu, najlepiej płynnego

Przepis

Wszystkie suche składniki razem wymieszałam, wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypałam cynamonem i polałam płynnym miodem.

Włożyłam do nagrzanego piekarnika do 170C i piekłam przez 20 min, mieszając co 5 min, by granola się nie przypaliła.

Po tym czasie może Ci się wydawać, że nie uzyskała złotego koloru i przydałoby się jej jeszcze trochę posiedzieć w piecu, ale gdy ją wyjmiesz i dasz do ostygnięcia, to skruszeje i będzie chrupka. Nie trzymaj dłużej w piekarniku, bo Ci się przypiecze i będziesz czuła zamiast słodyczy – gorycz.

Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym, dla mnie z jogurtami smakowymi jest za słodka.

Ale kto co lubi ;)

Składniki dobierz według własnego uznania – truskawki, śliwki, czekolada… co chcesz :)