Beza kakaowa z kremem chałwowym

Kasia
Ciasta
10.03.2016 9:09
Beza kakaowa z kremem chałwowym

Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza 180 g białek jaj (6 białek) 150 g drobnego cukru 150 g prażonych orzechów laskowych 20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 150 g cukru pudru papier do pieczenia Królewski krem chałwowy 300 ml śmietanki 30-36% 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 250 g serka mascarponeDo smaku: świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k akaową bezę z kremem chałwowym i w tej grupie własnie byłam. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Przygotowanie: Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, dekorujemy świeżymi owocami i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie dociskamy. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Beza smakowała obłędnie i na pewno poznacie przepis na tą pyszność.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2016/03/gotuj-z-ewedel-czyli-sodkie-warsztaty-z.html

Niezły Młynek

Kasia