- Czas gotowania: 19 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
W mojej ulubionej granoli znalazły się poniższe składniki:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki orzeszków ziemnych prażonych
- 1/3 szklanki orzechów laskowych łuskanych
- 1/3 szklanki migdałów łuskanych
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki suszonych bananów
- pół szklanki miodu
- szczypta cynamonu
Przepis
1. Płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy w misce.
2. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby po przyciśnięciu łyżki masa była zwarta. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę miodu (jeśli zaczniemy odczuwać opór podczas mieszania to znak, że masa jest wystarczająco kleista).
3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy naszą granolę. Dociskamy wierzch i boki, aby masa była jak najbardziej zwarta.
4. Ułożoną na blaszce granolę posypujemy szczyptą cynamonu.
5. Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Należy kontrolować czas, aby nic się nie przypaliło. Ja zazwyczaj wstawiam na 15 minut na środkową półkę piekarnika, a na ostatnie kilka minut przekładam na najniższą półkę, aby wierzch się nie przypalił.
6. Upieczoną granolę należy odstawić do całkowitego wystygnięcia.
7. Następnie kroimy granolę w plastry o kształcie batonika i przekładamy do słoika.
Do tak przygotowanego kawałka granoli możemy dodać mleko, kefir, jogurt naturalny czy grecki, dzięki czemu uzyskamy zdrowe i szybkie śniadanie. Forma batoników sprawi, że możemy ją również zjeść np. w drodze na przystanek autobusowy :)