Granola na śniadanie

Ewelina
Fit
22.04.2015 17:35
Granola na śniadanie

Składniki

- szklanka płatków jęczmiennych

- szklanka płatków owsianych

- szklanka płatków żytnich

- szklanka amarantusa ekspandowanego

- szklanka słonecznika

- 2 czubate łyżki miodu

- 1 łyżka syropu z agawy

- 1 łyżka syropu klonowego

- 2 łyżki oleju z pestek winogron

- 3 łyżki chipsów kokosowych

- 50 g truskawki kandyzowanej

- 50 g mandarynki kandyzowanej

- 5 łyżek rodzynek

- 2 łyżki jagód goji

- 2 łyżki migdałów

- 2 łyżki orzechów ziemnych

- 50 g suszonych śliwek

- 50 g orzechów pecan

- 1 duży banan

- łyżeczka soku z limonki

- kiwi

- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego + łyżka do dekoracji na wierzchu

- 8 łyżek granoli

Przepis

Do miski wkładamy płatki, amarantus, słonecznik, miód (w razie potrzeby należy go lekko podgrzać, aby miał postać płynną), syrop z agawy i klonowy, olej. Wszystko mieszamy ze sobą dość dokładnie. Wykładamy na dwe balszki wyłożone papierem do pieczenia (takie duże od piekarnika), rozkładamy równomiernie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 25 minut, w międzyczasie kilka razy mieszamy, aby płatki nam się nie przypaliły. W tej samej misce mieszamy chipsy kokosowe, truskawki, mandarynki, rodzynki, jagody goji, migdały, orzechy ziemnie, śliwki i pokrojone na kawałki orzechy pecan, mieszamy. Po 25 minutach dodajemy bakalie do płatków i pieczemy jeszcze około 20 minut, mieszamy. Po upieczeniu wyciągamy blaszki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do szklanych pojemników.

Do szklanek - u mnie dwie - wkładamy zmiksowanego banana z łyżeczką soku z limonki, po dwie łyżki granoli, kiwi zmiksowane z 4 łyżkami jogurtu naturalnego gęstego, na to ponownie po dwie łyżki granoli i na wierzch kleks z jogurtu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną