Domowy, wędzony twaróg

Monika
Przekąski
09.03.2016 22:01
Domowy, wędzony twaróg

Twaróg wędzony – składniki twaróg – taki w kulkach lub klinkach, kształt jest istotny, tłusty powinien być, bo inaczej istnieje ryzyko, że rozpadnie się w całym procesie i będzie lipa – taki w kulkach lub klinkach, kształt jest istotny, tłusty powinien być, bo inaczej istnieje ryzyko, że rozpadnie się w całym procesie i będzie lipa woda – podstawowy składnik solanki – podstawowy składnik solanki sól – w proporcji 2 lub trzy stołowe łyżki na litr wody – w proporcji 2 lub trzy stołowe łyżki na litr wody przyprawy – ja obsypuję ziołami prowansalskimi zmieszanymi z wędzoną czerwoną słodką papryką trzeba je dusić w dymie minimum trzy godziny w temperaturze nie przekraczającej 60 stopni. Nie obawiaj się, bardziej słone, niż słona jest solanka serki się nie zrobią. Marzy Ci się smak oscypka i na dodatek lubisz robić zadymę w domu. Ja wolę bardziej słone, dlatego trzymam minimum dwie doby i wrzucam trzy łyżki soli na litr wody. Jeśli lubisz lekko słone to daj dwie łyżki soli i trzymaj dobę w solance. Idealnie przyda się taka oto mini wędzarnia: Tutaj —> KLIK, sam z niej korzystam i sprawdza się idealnie. Im dłużej będziesz trzymać twarożki w solance tym bardziej słone będą wewnątrz. Nie układaj ich na sobie, żeby się nie odkształciły. Niech poleżą kilka godzin w ciepłym miejscu i odciekną na jakiejś kratce. Wędzić możecie w beczce po ropie nawet, ale ważne jest by twoje ustrojstwo miało termometr.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://milionsposobow.pl/twarog-wedzony/