Składniki
Ciasto:
40 dag mąki
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
½ szkl cukru
200g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
½ płaskiej łyżeczki soli
3 żółtka
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych i twardych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szkl cukru
Przepis
Przesiewam mąkę, dodaję zimne masło w kawałekczkach, następnie cukier, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Wszystko siekam nożem, energicznie a następnie mieszam składniki.
Dodaję żółtka, cukier wanilinowy i wodę. Szybko zagniatam w zwarte i elastyczne ciasto, by jak najkrócej miało styczność z ciepłem rąk.
⅓ ciasta formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalki.
Pozostałe ciasto daję do lodówki na ok. 30 min, by się dobrze je wałkowało.
Po tym czasie podsypuję bardzo małą ilością mąki i rozwałkuję na szerokość blachy (u mnie 36×23 cm), albo wyklejam spód ciastem – brzegi blachy obklej do 3 cm wysokości (blachę wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Ciasto nakłówam widelcem.
Wierzch surowego ciasta wykładam papierem do pieczenia a na niego wysypuję fasolę (by ciasto urosło równe, bez wybrzuszeń). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180C) i piekę przez 10 min.
W tym czasie robię nadzienie.
Jabłka obieram ze skóry, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w plastry. Dodaję cukier, cynamon i mieszam całość.
Jabłka wykładam na spód ciasta a na to trę na tarce o dużych oczkach pozostałą część zamrożonego ciasta. Na samą górę układam pozostałe plasterki jabłek.
Wstawiam do gorącego piekarnika (180C) i piekę ok. 55 min do złotego koloru.
Upieczoną szarlotkę posypuję cukrem pudrem, nakładam lody waniliowe.