Składniki
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
100 g białej czekolady
350 ml oleju rzepakowego
3 jajka
200 g cukru (ciasto z tą ilością będzie bardzo słodkie – proponuję dać 100 g cukru )
300 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
Przepis
Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody, po czym miksuję z olejem.
Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i rozpuszczam w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiam mniejszy garnek lub miskę z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczam czekoladę).
Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodaję raz szpinak z olejem a raz mąkę – cały czas miksując.
Na koniec wlewam roztopioną czekoladę i dokładnie miksuję.
Ciasto przekładam do form silikonowych na muffiny, na 3 / 4 wysokości, wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez ok. 20 – 30 minut.
Każdy piec jest inny więc piecz do tzw. suchego patyczka.