Szarlotka

Krzysztof
Przepisy
03.02.2014 21:54
Szarlotka

Przepis

CIASTO

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 kostki margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka + 2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK

2 kg jabłek

1 cukier waniliowy

1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Przepis na nadzienie z jabłek:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta:

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.