Składniki
300 g mąki pszennej
500 g cukinii (po obróbce)
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
100 g czekolady gorzkiej
250 g cukru
1/2 szklanki oleju
3 łyżki kakao gorzkiego
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa czekoladowa :
100 g czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
Przepis
Cukinię obieram, wydrążam środek z nasionami i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W dłoniach odciskam ją z nadmiaru wody.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na bok.
Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję olej – nie przerywając ucierania. Następnie dodaję cukier, aromat migdałowy, sodę oczyszczoną ,proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszam.
Do ciasta wbijam po jednym jajku a następnie dodaję mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dosypuję kakao i cukinię. Na samym końcu dodaję czekoladę i dokładnie mieszam.
Gotowe ciasto przekładam do brytfanny o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piekę w temperaturze 160C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczam wszystkie składniki polewy.
Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka.
Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.