Ciasto czekoladowe z cukinią

Katarzyna
Ciasta
10.03.2016 8:32
Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki

300 g mąki pszennej

500 g cukinii (po obróbce)

100 g miękkiego masła

2 duże jajka

100 g czekolady gorzkiej

250 g cukru

1/2 szklanki oleju

3 łyżki kakao gorzkiego

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka aromatu migdałowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Polewa czekoladowa :

100 g czekolady gorzkiej

5 łyżek mleka

1 łyżka masła

1 łyżka cukru pudru

Przepis

Cukinię obieram, wydrążam środek z nasionami i ścieram na tarce o dużych oczkach.

W dłoniach odciskam ją z nadmiaru wody.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na bok.

Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję olej – nie przerywając ucierania. Następnie dodaję cukier, aromat migdałowy, sodę oczyszczoną ,proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszam.

Do ciasta wbijam po jednym jajku a następnie dodaję mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dosypuję kakao i cukinię. Na samym końcu dodaję czekoladę i dokładnie mieszam.

Gotowe ciasto przekładam do brytfanny o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piekę w temperaturze 160C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku rozpuszczam wszystkie składniki polewy.

Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka.

Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.