Tarta z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
25.06.2014 6:20
Tarta z truskawkami

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 250 g mąki tortowej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 110 g masła

- 100 g cukru pudru

- jedno ugotowane żółtko

Nadzienie:

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 4 łyżki cukru

- łyżeczka cukru waniliowego

- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

- 1 jajo

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dekoracja:

- 1 galaretka truskawkowa

- ok. 750 g truskawek (w zależności od wielkości)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Wszystkie suche składniki plus żółtko włożyć do miski.

2. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić ciasto.

3. Ciasto zawinąć w folię lub włożyć do woreczka śniadaniowego i schować do lodówki na pół godziny.

4. Wyjęte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5- 1 cm. i wyłożyć nim natłuszczona formę do tarty. (formę do ciasta dodatkowo można posypać mąką)

Nadzienie:

1. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i wylać na przygotowane wcześniej ciasto.

2. Tartę piec ok. 35 minut w 190 stopniach. Masa powinna być ścięta.

3. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Dekoracja:

1. Galaretkę rozrobić w jednej szklance gorącej wody i poczekać, aż zacznie tężeć.

2. Truskawki przedzielić na pół i ułożyć na masie serowej.

3. Galaretkę wylać na truskawki i wstawić do lodówki.