Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- jedno ugotowane żółtko
Nadzienie:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dekoracja:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 750 g truskawek (w zależności od wielkości)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wszystkie suche składniki plus żółtko włożyć do miski.
2. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić ciasto.
3. Ciasto zawinąć w folię lub włożyć do woreczka śniadaniowego i schować do lodówki na pół godziny.
4. Wyjęte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5- 1 cm. i wyłożyć nim natłuszczona formę do tarty. (formę do ciasta dodatkowo można posypać mąką)
Nadzienie:
1. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i wylać na przygotowane wcześniej ciasto.
2. Tartę piec ok. 35 minut w 190 stopniach. Masa powinna być ścięta.
3. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dekoracja:
1. Galaretkę rozrobić w jednej szklance gorącej wody i poczekać, aż zacznie tężeć.
2. Truskawki przedzielić na pół i ułożyć na masie serowej.
3. Galaretkę wylać na truskawki i wstawić do lodówki.