Składniki
około 2 szkl. płatków owsianych
garść rodzynek
garść żurawiny suszonej
garść moreli suszonych
3 garście orzechów włoskich
około 250 – 300 ml mleka skondensowanego (u mnie niesłodzone – jest tańsze a posłodzić zawsze można cukrem lub miodem)
2 łyżeczki miodu (można pominąć, bo suszone owoce są słodkie same w sobie)
P.S. Można dodać jeszcze słonecznik, migdały, kokos … co chcecie ;)
Przepis
Blachę 28 x 25 cm wykładam pergaminem, piec nastawiam na pieczenie góra – dół na około 160 C.
Do miski wsypuję płatki owsiane, posiekane rodzynki – żurawinę – morelę – orzechy.
Wlewam mleko (ważne by masa nie była bardzo płynna – gdy tak się stanie, dosyp płatków.
Natomiast, gdy będzie za sucha to dolej mleka) i płynny miód.
Całość mieszam do uzyskania zbitej masy i wykładam równomiernie na blachę.
Piekę około 40 minut, aż góra się zarumieni.
Gdy zacznie szybciej rumienić się – przykryj blachę papierem do pieczenia :)