Batoniki musli

Katarzyna
Fit
10.03.2016 8:41
Batoniki musli

Składniki

około 2 szkl. płatków owsianych

garść rodzynek

garść żurawiny suszonej

garść moreli suszonych

3 garście orzechów włoskich

około 250 – 300 ml mleka skondensowanego (u mnie niesłodzone – jest tańsze a posłodzić zawsze można cukrem lub miodem)

2 łyżeczki miodu (można pominąć, bo suszone owoce są słodkie same w sobie)

P.S. Można dodać jeszcze słonecznik, migdały, kokos … co chcecie ;)

Przepis

Blachę 28 x 25 cm wykładam pergaminem, piec nastawiam na pieczenie góra – dół na około 160 C.

Do miski wsypuję płatki owsiane, posiekane rodzynki – żurawinę – morelę – orzechy.

Wlewam mleko (ważne by masa nie była bardzo płynna – gdy tak się stanie, dosyp płatków.

Natomiast, gdy będzie za sucha to dolej mleka) i płynny miód.

Całość mieszam do uzyskania zbitej masy i wykładam równomiernie na blachę.

Piekę około 40 minut, aż góra się zarumieni.

Gdy zacznie szybciej rumienić się – przykryj blachę papierem do pieczenia :)