Przepis
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 15 dag masła
- jajko
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Wykładamy na blachę, wyklejając ściśle jej boki. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy surową fasolę lub ryż. Tarte pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z obciążnikami i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Upieczony spód studzimy.
Nadzienie:
- 3 szklanki mleka
- 30 dag cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 20 dag masła
- dwie łyżki dżemu truskawkowego
Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałą część mleka mieszamy z cukrem, żółtkami i mąką. Tak powstałą mieszankę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową nakładamy na upieczony spód posmarowany wcześniej dżemem.
Ponadto:
- 50 dag świeżych truskawek
- galaretka truskawkowa
Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie budyniowej. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejąca galaretką zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce.