Kasza jaglana z warzywami i ciecierzycą

Aneta
Fit
23.02.2016 15:57
Kasza jaglana z warzywami i ciecierzycą
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

pół puszki ciecierzycy w puszce

pół paczki mieszanki mrożonych warzyw

pół szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 plasterek imbiru lub pół łyżeczki proszkowanego

sól

papryka ostra i słodka

kurkuma

odrobina sera i natka pietruszki (opcjonalnie)

Przepis

Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Podsmażyć na łyżce oleju.

Cebulę posiekać w piórka, wrzucić na patelnię i zeszklić.

Dodać mrożone warzywka, przykryć i dusić kilka minut.

W międzyczasie ciecierzycę odsączyć z zalewy, a kaszę jaglaną wypłukać i przelać wrzątkiem na siteczku. Ciecierzycę i kaszę dodać do warzywek i chwilę podsmażyć, po czym zalać wodą. Przyprawić paprykami, kurkumą oraz solą. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy kasza i warzywka będą miękkie, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Danie wyłożyć do miseczki i posypać startym żółtym serem i natką pietruszki.