- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
pół puszki ciecierzycy w puszce
pół paczki mieszanki mrożonych warzyw
pół szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 plasterek imbiru lub pół łyżeczki proszkowanego
sól
papryka ostra i słodka
kurkuma
odrobina sera i natka pietruszki (opcjonalnie)
Przepis
Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Podsmażyć na łyżce oleju.
Cebulę posiekać w piórka, wrzucić na patelnię i zeszklić.
Dodać mrożone warzywka, przykryć i dusić kilka minut.
W międzyczasie ciecierzycę odsączyć z zalewy, a kaszę jaglaną wypłukać i przelać wrzątkiem na siteczku. Ciecierzycę i kaszę dodać do warzywek i chwilę podsmażyć, po czym zalać wodą. Przyprawić paprykami, kurkumą oraz solą. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy kasza i warzywka będą miękkie, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Danie wyłożyć do miseczki i posypać startym żółtym serem i natką pietruszki.