Składniki
100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
1 duża marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy (ok 100 g)
2 ząbki czosnku
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
natka pietruszki
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym. Wrzucić marchewkę i paprykę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Kaszę jaglaną wsypać na drobne sitko i przepłukać dwukrotnie wrzątkiem. Wrzucić kaszę na patelnię z warzywami. Wymieszać.
Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać szklanką gorącej wody, zamieszać i przykryć. Gotować pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody (ja wlałam łącznie około 350 ml wody).
Na koniec dodać kukurydzę i wymieszać. Jeżeli trzeba, jeszcze doprawić. Posypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego :)