Kasza jaglana z warzywami, paprykarz wegetariański jaglany

Małgorzata
Przekąski
30.11.2015 10:55
Kasza jaglana z warzywami, paprykarz wegetariański jaglany
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

pół szklanki kaszy jaglanej,

70-80 dkg obranych warzyw korzennych (marchewka, seler, pietruszka)

1 spora cebula

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 -2 łyżeczki papryki (łagodna / ostra, w zależności od tego jakie smaki lubimy)

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz,

olej.

Przepis

Kaszę jaglaną gotuję w trzech objętościach wody (np 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody), tak, by kasza na pewno była miękka. Z reguły to około 20-30 min. Potem pozwalam jej jeszcze z kwadrans poleżakować w garnku pod jakąś ciepłą poduchą czy kołderką.

Warzywa trę na dużych oczkach tarki, cebulę kroję w dosyć dużą kostkę.

Na rozgrzany olej wrzucam cebulę, lekko przesmażam, dodaję warzywa i dalej smażę.

Teraz czas na dodanie przypraw, koncentratu, papryki - jeszcze chwilę smażę, potem dodaję troszkę wody, tak by warzywa mogły się podusić do miękkości.

Łączę kaszę z warzywami, całość delikatnie blenduję, ale nie na gładką masę, tylko do momentu, kiedy jeszcze poszczególne składniki będą widoczne i wyczuwalne.