- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto
1 szklanka mleka
36 g masła (margaryny)
430 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko
Przepis
Do rondla wlać mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i suche drożdże, wbić jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać ciepłe mleko z masłem i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta (hakami). Ciasto wyrabiać mikserem ok. 15 minut z przerwami, aż będzie miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na 7 w miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałem część bułeczek sezamem.
Bułki piec 10-15 minut, aż pięknie się zezłocą.
Studzić na kratce