Bułeczki do hot-dogów

Jacek
Śniadania
14.02.2016 13:05
Bułeczki do hot-dogów
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto

1 szklanka mleka

36 g masła (margaryny)

430 g mąki pszennej

5 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

3/4 łyżeczki soli

1 jajko

Przepis

Do rondla wlać mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i suche drożdże, wbić jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać ciepłe mleko z masłem i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta (hakami). Ciasto wyrabiać mikserem ok. 15 minut z przerwami, aż będzie miękkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto podzielić na 7 w miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałem część bułeczek sezamem.

Bułki piec 10-15 minut, aż pięknie się zezłocą.

Studzić na kratce

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną