Bułeczki

Krzysztof
Śniadania
12.02.2015 6:58
Bułeczki

Przepis

1 łyżka suchych drożdży

1 łyżki soli

3 szklanki mąki

1 łyżka cukru

50 g roztopionego masła

ok 450 ml ciepłego mleka

jajka wymieszane z odrobiną wody do posmarowania

opcjonalnie mak,sezam itp

Cukier rozpuść w mleku,dodaj masło.Wymieszaj.

Drożdże wsyp do miseczki i dolej mleko,poczekaj aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę i sól przesiej,zrób dołek i wlej drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.

Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Piekarnik nastaw na 220 stopni.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp np makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.

Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.