Bułeczki Hot Dogi

Małgorzata
Przekąski
29.04.2016 11:26
Bułeczki Hot Dogi

Składniki

Zaczyn drożdżowy:

2 łyżki mąki

15 g drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

50 ml mleka

Ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

80 g masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

15 sztuk parówek

3 łyżki maku

1 jajko

Przepis

Zaczyn drożdżowy:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto właściwe:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.

Moje rady:

- bułeczki można podgrzewać w mikrofali

- świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

- bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem