Składniki
Zaczyn drożdżowy:
2 łyżki mąki
15 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml mleka
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
80 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
15 sztuk parówek
3 łyżki maku
1 jajko
Przepis
Zaczyn drożdżowy:
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.
Moje rady:
- bułeczki można podgrzewać w mikrofali
- świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
- bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem