Bułeczki Hot dogi

Małgorzata
03.12.2014 20:32
Bułeczki Hot dogi

Przepis

Lubią je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi,że nie tylko.Idealne na śniadanie,przekąskę do szkoły lub pracy,wycieczkę czy piknik.Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Delikatne drożdżowe ciasto,dobrej jakości parówki i ulubiony sos...Smacznego!!!

Składniki:

Zaczyn:

2 łyżki mąki

15 g drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

50 ml mleka

Pozostałe składniki:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

1 jajko

80 g masła

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

15 sztuk parówek

1 jajko

3 łyżki maku

Przygotowanie:

Do kubeczka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy.Z ciasta formujemy długie,wąskie,kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem.Podczas formowania najlepiej nie używać mąki,gdyż lepiej się formują.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut.Bułeczki powinny być rumiane.Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.Można podgrzewać w mikrofali.Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną