Przepis
Lubią je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi,że nie tylko.Idealne na śniadanie,przekąskę do szkoły lub pracy,wycieczkę czy piknik.Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Delikatne drożdżowe ciasto,dobrej jakości parówki i ulubiony sos...Smacznego!!!
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki mąki
15 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml mleka
Pozostałe składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 jajko
80 g masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
15 sztuk parówek
1 jajko
3 łyżki maku
Przygotowanie:
Do kubeczka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy.Z ciasta formujemy długie,wąskie,kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem.Podczas formowania najlepiej nie używać mąki,gdyż lepiej się formują.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut.Bułeczki powinny być rumiane.Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.Można podgrzewać w mikrofali.Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.