Składniki
Składniki:
520 g mąki pszennej typu 650
40 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
siemię lniane
czarnuszka
sezam
mak
Przepis
Wieczorem:
Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Na środku robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołku, tak aby drożdże połączyły się z wodą i cukrem. Odrobina mąki, która dostanie się do zaczynu jest jak najbardziej wskazana. Odstawiamy miskę na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
Rano:
Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.