CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE

Kasia
Ciasta
14.02.2016 13:42
CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE

Składniki na czerwone ciasto ( keksówka 24x12cm): - 150g masła - ¾ szklanki drobnego cukru - 30g cukru waniliowego - 5 średnich jajek - 1 ½ szklanki mąki pszennej - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany 18% - czerwony barwnik użyłam barwnika w proszku Składniki na czekoladowe ciasto: - 200g gorzkiej czekolady - 180g miękkiego masła - 250g mąki pszennej - 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ¾ szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego - 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) - 150ml mleka lub śmietanki kremówki Ciasto czerwone: - masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik - następnie do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy - na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy - ciasto przekładamy do keksówki 24x12cm wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 165°C z termoobiegiem - gotowe ciasto studzimy i kroimy na plastry o grubości 1-1 ½ cm. Ciasto czekoladowe ( keksówka 22x9cm): - czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzeni - do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy - następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto - keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek większe i mniejsze) i na około ich wykładamy ciasto tak żeby je unieruchomić, następnie wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy wierzch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2016/02/czekoladowe-ciasto-walentynkowe.html