Bułeczki Hot-Dogi

Małgorzata
Przekąski
03.03.2016 11:19
Bułeczki Hot-Dogi

Składniki

Zaczyn:

2 łyżki mąki

15 g drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

50 ml mleka

Pozostałe składniki:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

1 jajko

80 g masła

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

15 sztuk parówek

1 jajko

3 łyżki maku

Przepis

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Można podgrzewać w mikrofali. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.