- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 1440 min
Składniki
8 słodkich pomarańczy
4 cytryny
mały korzeń świeżego imbiru (100g)
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
ewentualnie ksylitol lub erytrol do smaku
Przepis
Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć oraz wyszorować pod bieżącą wodą. Przełożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą i odstawić na 24h. Najlepiej zrobić to rano.
2. Po 24h wodę wylać, owoce sparzyć i obrać ze skórki. Pozostawić połowę skórek, z reszty można zrobić skórkę kandyzowaną np. ksylitolem.
3. Skórki przełożyć do garnka, zalać wodą (taką ilością, która pozwoli przykryły skórki), zagotować i zostawić na średnim ogniu na 2-3 minuty. Odlać wodę, skórki ostudzić i usunąć z nich białą, gorzką część.
4. Z miąższu pomarańczy i cytryn usunąć pestki i nadmiar białej części (jest gorzka).
5. Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki, zalać posoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny, zagotować i odsączyć.
6. Skórki, miąższ wraz z sokiem, imbir przełożyć do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć ze źródła ognia, zmiksować blenderem. Ja używam ręcznego blendera z metalową końcówką.
7. Powstałą masę gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Dżem można robić na tzw raty, czyli jednego dnia pogotować godzinę, drugiego tak samo.
8. Jeżeli dżem okaże się za gorzki to dodajcie do niego 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu i sprawdźcie czy jest dobry w smaku.
9. Słoiki i nakrętki umyć, wyparzyć (jak robię to metodą na sucho w piekarniku). Do jeszcze gorących lub mocno ciepłych słoików przełożyć gorący dżem i mocno zakręcić.
10. Ponieważ taki dżem nie zawiera dodatku cukru to dodatkowo go pasteryzuję. Gotuję słoiki przez ok 20-25 minut. Wyjmuję, dokręcam pokrywki, postawiam do góry dnem, przykrywam ściereczką i pozostawiam do ostygnięcia.
11. Tak przygotowany dżem należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Może sobie „siedzieć” zamknięty w słoiku nawet 2-3 lata. Smak i aromat z czasem jest coraz lepszy.