Składniki
Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml:
2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami)
1 kg cukru
2 galaretki pomarańczowe
2 pomarańcze
1 cytryna
3 pełne łyżeczki kwasku cytrynowego
Przepis
1. Dynie obieramy ze skóry, wykrawamy miękki miękisz, pozostawiamy tylko twardą część. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż dynia puści sok, ( ok. 1 godziny).
2. Następnie gotujemy dynię do miękkości, gdy zmięknie partiami wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach, dodajemy do gotującej się dyni. Następnie wyciskamy cały sok z cytrusów i również dodajemy do dżemu.
3. Odparowujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, od czasu do czasu mieszając, pod koniec dosypujemy kwasek cytrynowy i suche galaretki. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.