Cykoria zapiekana z suszonymi pomidorkami i żurawiną

Anna
Fit
08.02.2016 12:19
Cykoria zapiekana z suszonymi pomidorkami i żurawiną
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

6 cykorii (ok 500g)

2 łyżki (25g) suszonej żurawiny

2 łyżki (20g) pokrojonych suszonych pomidorków oliwie

2 łyżeczki (10g) masła klarowanego

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka (5g) ksylitolu, opcjonalnie miodu

1/2 małego granatu (50g)

sól

pieprz czarny mielony

garść rukoli

Przepis

1.Cykorię opłukać, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyciąć głąb.

2. Żurawinę zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstawić na kilka naście minut.

3. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć z dwóch stron cykorie. Wlać wodę, dodać sól, pieprz, ksylitol/miód i dusić bez przykrycia na małym ogniu do odparowania wody.

4. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Cykorię delikatnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać suszonymi pomidorkami i żurawiną. Zapiekać ok 5 minut.

5. Przełożyć na talerz wyłożony rukolą i posypać ziarenkami granatu.

Ilość to 2 porcje

1 porcja to: WW = 2.5, WBT = 1.2, kcal = 204.5, węglowodany = 29.25g, błonnik = 4.25g, białko – 5.35g, tłuszcz = 11.0g

Suma wymienników (WM) = 3.7, w tym procent WBT = 16.5