- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
6 cykorii (ok 500g)
2 łyżki (25g) suszonej żurawiny
2 łyżki (20g) pokrojonych suszonych pomidorków oliwie
2 łyżeczki (10g) masła klarowanego
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka (5g) ksylitolu, opcjonalnie miodu
1/2 małego granatu (50g)
sól
pieprz czarny mielony
garść rukoli
Przepis
1.Cykorię opłukać, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyciąć głąb.
2. Żurawinę zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstawić na kilka naście minut.
3. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć z dwóch stron cykorie. Wlać wodę, dodać sól, pieprz, ksylitol/miód i dusić bez przykrycia na małym ogniu do odparowania wody.
4. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Cykorię delikatnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać suszonymi pomidorkami i żurawiną. Zapiekać ok 5 minut.
5. Przełożyć na talerz wyłożony rukolą i posypać ziarenkami granatu.
Ilość to 2 porcje
1 porcja to: WW = 2.5, WBT = 1.2, kcal = 204.5, węglowodany = 29.25g, błonnik = 4.25g, białko – 5.35g, tłuszcz = 11.0g
Suma wymienników (WM) = 3.7, w tym procent WBT = 16.5