- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
500 ml mleka
150 g mąki orkiszowej
150 g mąki ryżowej
1 surowe jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
oliwa
2 łyżki wody gazowanej
Pasta z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie serka naturalnego (polecam President)
1-2 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu
szczypta soli i pieprzu
Sos jogurtowy
1 kubeczek jogurtu greckiego
ulubione świeże zioła (melisa, mięta, bazylia)
Przepis
60 MINUT4 OSOBYTRUDNESKŁADNIKI Przepis na naleśniki Przepis na naleśnikiPrzepis na naleśnikiPrzepis na naleśniki
Naleśniki:
500 ml mleka
150 g mąki orkiszowej
150 g mąki ryżowej
1 surowe jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
oliwa
2 łyżki wody gazowanej
Pasta z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie serka naturalnego (polecam President)
1-2 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu
szczypta soli i pieprzu
Sos jogurtowy
1 kubeczek jogurtu greckiego
ulubione świeże zioła (melisa, mięta, bazylia)
TO CI SIĘ PRZYDA
maszynka do mielenia mięsa lub blender
pędzelek silikonowy
patelnia grillowa
patelnia do naleśników
PORADA SZEFA KUCHNINaleśniki można zrobić z różnych rodzajów mąki. Ja do swoich użyłam mąki orkiszowej i ryżowej. Jeżeli użyjemy mąki gryczanej – mamy wersję bez glutenu. Warzywa, których użyjecie są dowolne, w moich naleśnikach znajdziecie: cykorię, marchewkę, zieloną sałatę, świeżego ogórka, korniszona i kiełki rzodkiewki.
Naleśniki to danie, które znane jest chyba wszystkim. Mnie osobiście kojarzą się z dzieciństwem. Z tym, że wówczas najczęściej dostawałam w wersji na słodko. Dziś mam dla Was przepis na naleśniki, ale...w wersji wytrawnej!
PRZEPIS
Pasta z kurczaka
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Mięso dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (oregano, czosnek, tymianek, curry). Rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego.
Zgrilluj równomiernie doprawione piersi i przełóż na talerz, aby przestygły.
Kiedy kurczak wystygnie, pokrój go na niewielkie kawałki i zmiel w maszynce do mięsa (używaj drobnych oczek) lub za pomocą blendera.
Do zmielonego kurczaka dodaj serek naturalny, posiekany marynowany pieprz i dopraw solą i pieprzem - jeśli jest taka potrzeba. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Przepis na naleśniki
Do dużej miski wsyp mąkę (orkiszową i ryżową), dolej mleko i wbij całe surowe jajko. Dopraw solą i dodaj oregano, a następnie miksujemy ciasto na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodaj 1 łyżkę oliwy i ok. 2 łyżki wody gazowanej - dzięki temu, ciasto będzie bardziej puszyste.
Rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją oliwą (za pomocą silikonowego pędzelka). Na rozgrzaną patelnie wylewamy jedną chochelkę przygotowanej masy i smażymy równomiernie z dwóch stron.
Pamiętaj, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje! Kolejne wyjdą idealnie.
Smaż naleśniki z całej ilości przygotowanej masy i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
Przygotowanie naleśników
Na każdym usmażonym naleśniku rozsmaruj pastę z kurczaka i dodaj ulubione warzywa.
Naleśniki podawaj na zimno lub delikatnie zgrilluj na patelni. Jogurt grecki dopraw solą, pieprzem, marynowanym pieprzem i świezymi ziołami, a następnie wymieszaj i przełóż do sosjerki.
Gotowe naleśniki podawaj z sosem jogurtowym.