- Czas gotowania: 120 min
Składniki
3/4 szklanki (150ml) mleczka roślinnego (np. ryżowego, owsianego, migdałowego)
4 szklanki (500g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40g świeżych drożdży + 1/4 szklanki (50 ml) ciepłej wody
1 łyżeczka brązowego cukru do wyrośnięcia drożdży
3 łyżeczki (ok 25g) masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
40g erytrolu lub ksylitolu
szczypta soli
180g dżemu bez cukru np. truskawkowego (18 łyżeczek)
500g oleju do smażenia pączków
1 łyżka octu lub spirytusu
Przepis
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę brązowego cukru, 1 łyżeczkę mąki z puli mąki na pączki, zalać dość ciepłą wodą (nie za ciepłą, bo zabijecie drożdże), wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Masło i mleczko roślinne podgrzać. Dodać ksylitol (lub erytrol) i mieszać do momentu aż się rozpuści.
3. Do miski przesiać mąkę (na początku proponuję zostawić ok 50g mąki, którą będziesz dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta). W ten sposób uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta.
4. Do mąki dodaj rozczyn z drożdży, sól, mleczko z masłem i ksylitolem (lub erytrolem). Zacznij wyrabiać. Jeżeli okaże się, że ciasto bardzo klei się do mieszadła lub ręki dosypuj mąkę. Wyrabiaj dalej. Ciasto powinno odchodzić od mieszadła lub ręki, nie powinno być twarde bo pączki będą mało smaczne.
5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to trwać od 0,5h do 1,5h.
6. Stolnicę posyp mąką, z ciasta uformuj 18 kulek. Każdą kulkę lekko rozpłaszcz, zrób na środku dołek, zawiń ciasto chowając dżem i nadając kształt pączka.
7. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut do podwojenia objętości.
8. Rozgrzej olej (dobierz odpowiednią głębokość naczynia, aby pączki bez problemu nabrały złotego koloru). Dodaj ocet lub spirytus. Smaż do uzyskania złotego koloru, wykładaj na papierowe ręczniki.
9. Możesz posypać zmielonym ksylitolem.