Orkiszowe faworki bez cukru, mleka i jaj

Anna
Ciasta
27.01.2016 18:08
Orkiszowe faworki bez cukru, mleka i jaj
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

300g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej orkiszowej razowej

100ml (1/2 szklanki) ciepłej wody

2 łyżki masła klarowanego, oleju lub margaryny bezmlecznej

Szczypta soli

1 łyżka octu spirytusowego lub wódki do smażenia

Ok 500g masła klarowanego lub oleju do smażenia

2 łyżki zmielonego ksylitolu

Przepis

Do miski przesiać mąkę, dodać ciepłą wodę, rozpuszczone masło klarowane (letnie), margarynę bezmleczną lub olej, szczyptę soli i wyrabiać do uzyskania sprężystej konsystencji.

Ciasto nie może się lepić. Jeżeli jest za rzadkie to należy dodawać po łyżce mąki do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli za gęste dolać trzeba wody – z rozwagą, aby nie przedobrzyć.

Bardzo ważny etap. Ciasto powinno być wyrabiane ok 10-15 minut. Zostanie napowietrzone i uzyska chrupiącą strukturę.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.

Stolnicę posypać mąką orkiszową, ciasto cienko rozwałkować. Za grube będzie po usmażeniu zbyt twarde.

Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy szerokości ok 3-4 cm, długości ok 10cm. Na środku każdego paska zrób ok 3cm nacięcie, przeciąć przez nie jeden koniec faworka aby uzyskać ładny skręt.

Rozgrzać tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik papierowy, przełożyć na talerz, posypać zmielonym ksylitolem.

Gotowe do chrupania.