- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
ciasto:
szklanka (200ml) mleka roślinnego np. owsianego
opakowanie suchych drożdży (7g)
1 łyżeczka (5g) brązowego cukru
50 g (1/4 szklanki) oleju roślinnego lub wegańskiej margaryny
pół łyżeczki (2g) soli
2 szklanki mąki orkiszowej (260g) graham
1 szklanka (130g) mąki orkiszowej jasnej 650 lub chlebowej 1100
nadzienie:
1/2 opakowania cynamonu
2 łyżki ksylitolu (30g)
1/2 słoika dżemu bezcukrowego – u mnie domowa czekośliwka bez cukru (200g)
Przepis
„Mleczko” podgrzać, dodać cukier, drożdże, 1 łyżkę mąki z puli odmierzonej mąki na bułeczki. Odstawić na ok 15-20 minut do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego rozczynu dodać dodać olej, mąki, sól. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
3. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować dżemem, posypać cynamonem.
4. Ciasto zwijać równo (tak jak struclę makową). Pokroić w poprzek na 20 kawałków. Warto używać ostrego noża, aby bułeczek nie spłaszczyć za bardzo.
5. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok 15-20 minut do zarumienienia.
Ilość bułeczek to: 20 sztuk
1 sztuka to:
WW = 2.04, WBT = 0.39, kcal = 190.4, węglowodany = 21.47g, błonnik = 1.09g, białko = 2.73g, tłuszcz = 3.10g,
Suma wymienników (WM) = 2.43, w tym procent WBT = 0.8