Pączki - przepis uniwersalny

Paulina
Desery
25.01.2016 20:35
Pączki - przepis uniwersalny

175 °C Porcje Czas przygotowania 18 pączków 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C Pączki - przepis uniwersalny Print Recipe Porcje Czas przygotowania 18 pączków 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C Ponadto 200 g ulubionego dżemu do nadziewania pączków 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych moreli 1 litr oleju roślinnego do smażenia Porcje: pączków Sposób przygotowania Mleko podgrzać do uzyskania temperatury około 45 °C, wkruszyć do niego drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Aby uzyskać tę piękną jasną obwódkę, temperatura oleju powinna oscylować w granicy 170-175 °C Pączki - przepis uniwersalny Print Recipe Porcje Czas przygotowania 18 pączków 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 6 minut (po 3 minuty każda ze stron) Składniki Składniki na ciasto 350 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 30 ml brandy lub Składniki na lukier 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru pudru Porcje Czas przygotowania 18 pączków 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce przykrytej ściereczką i postawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 1 godzinę. W przypadku gdy nie macie termometru, olej należy rozgrzać do temperatury, w której ciasto wypływa na powierzchnię zaraz po wrzuceniu go do tłuszczu. Krążki umieścić na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką aby zapobiec obsuszeniu i odstawić do ponownego napuszenia na około 30 minut. Pączki smażyć po około 3 minuty na każdej ze stron. Korzystając z poniższego przepisu przekonacie się, że przygotowanie pączków to nic strasznego, a efekt jest zdecydowanie wart chwili oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Po wyciągnięciu z tłuszczu umieścić na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ciasto wywałkować na blat grubości 1-1,5 cm i wycinać krążki o średnicy około 7 cm. Na koniec dodać sól i wyrabiać jeszcze około 5 minut. W sumie wyrabianie ciasta drożdżowego powinno zająć około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ciastkowylab.pl/przepisy/paczki/