- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Użyłam formy o wymiarach 26×17 cm.
Składniki:
2 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. amarantusa ekspandowanego
1/2 szkl. ulubionych orzechów (u mnie włoskie)
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. płatków kokosowych
1 łyżka nasion chia/siemienia lnianego
5 suszonych fig lub innych owoców (np. moreli lub daktyli)
2 łyżki stopionego oleju kokosowego
5 łyżek miodu/syropu klonowego
Przepis
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Orzechy, figi i płatki kokosowe posiekaj na grubsze kawałki. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W małym rondelku rozpuść miód lub syrop klonowy z olejem kokosowym. Polej nimi suche składniki i wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Całość umieść w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę połóż folię aluminiową lub papier do pieczenia i dokładnie ugniataj wierzch, aby lepiej zlepić ze sobą składniki. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 min. aż wierzch będzie złocisty (uwaga! łatwo przypalić). Po wyciągnięciu pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż na co najmniej pół godziny do lodówki. Pokrój w kwadraty lub prostokątne batoniki.