Przepis
Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
250 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
100g suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki - dodaję co akurat mam dostępne)
125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
100 g orzeszków ziemnych lub nerkowców (ja daję solone i jest nawet lepsze)
100g migdałów (z grubsza posiekanych)
+ czasem dodaję 50g posiekanej czekolady
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mleko lekko podgrzać w mikrofali lub rondelku, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, nie wciskać zbyt mocno w dno, tylko wygładzić wierzch
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC (góra-dół). Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na batoniki lub później, byle nie od razu.