Przepis
SKŁADNIKI:
200g masła orzechowego bez soli i cukru Primavika (do kupienia tutaj)
200g płatków owsianych górskich
25g miodu
50g rodzynek
25g żurawiny suszonej
100ml mleka zwykłego lub roślinnego
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Masło orzechowe wymieszać z miodem
Dodać płatki owsiane, suszone owoce i cynamon
Wymieszać całość- najlepiej ręką
Dolać mleko i ponownie wymieszać
Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia- keksówka 30x15cm
Masę równomiernie rozprowadzić, docisnąć
Chłodzić w lodówce minimum 3 godziny
Po schłodzeniu wyjąć z formy i pokroić w prostokąty
Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce
Z podanej ilości składników otrzymacie 12 batonów. Jeden to 196kcal w tym 6,3g białka, 10,1g tłuszczu, 20,8g węglowodanów oraz 2,5g błonnika.