Przepis
Składniki:
125 ml płynnego miodu
1/4 szklanki drobnego cukru (ja już nie dawałam)
125g masła
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ryżu chrupkiego (rice krispies)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
1,5 szklanki bakalii ( suszone morele, śliwki itp)
Zmieszać w garnuszku miód, cukier i masło.
Wstawić na gaz. Gotować ok. 2-3 minuty aż cukier
się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować
2 minuty ciągle mieszając aż powstanie syrop.
W misce zmieszać resztę składników.
Wlać syrop i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć do blaszki 31x22cm. Wierzch
wyrównać ręką dociskając. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Wyjąć, ostudzić i pociąć na batoniki. Batoniki
trzymać w lodówce bo niestety trochę się sypią.