Batoniki musli

Krzysztof
Przepisy
22.01.2014 19:39
Batoniki musli

Przepis

Składniki:

125 ml płynnego miodu

1/4 szklanki drobnego cukru (ja już nie dawałam)

125g masła

3 szklanki płatków owsianych

1 szklanka ryżu chrupkiego (rice krispies)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika

1,5 szklanki bakalii ( suszone morele, śliwki itp)

Zmieszać w garnuszku miód, cukier i masło.

Wstawić na gaz. Gotować ok. 2-3 minuty aż cukier

się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować

2 minuty ciągle mieszając aż powstanie syrop.

W misce zmieszać resztę składników.

Wlać syrop i dokładnie wymieszać.

Całość przełożyć do blaszki 31x22cm. Wierzch

wyrównać ręką dociskając. Piec w nagrzanym do

180 stopni piekarniku około 15-20 minut.

Wyjąć, ostudzić i pociąć na batoniki. Batoniki

trzymać w lodówce bo niestety trochę się sypią.