- Czas gotowania: 29 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Spód tarty:
300 g owsianych ciasteczek
80 g gorzkiej czekolady
aromat pomarańczowy
Masa:
500 g serka mascarpone
sok z dwóch pomarańczy
starta skórka z dwóch pomarańczy
3 całe jajka
Bita śmietana:
300 ml śmietanki 30%
łyżka cukru-pudru
szczypta soli
Do dekoracji:
Karmelizowane pomarańcze:
-150 ml wody
-100 g cukru
-cieniutkie plasterki pomarańczy
Listki świeżej mięty i 20 g czekolady, która została Ci z tabliczki.
Przepis
Za pomocą tłuczka rozgnieć ciastka.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do ciastek.
Dodaj kilka kropel aromatu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj.
Gotową masą wyłóż dno formy na tartę i wstaw do lodówki.
Do dużej miski dodaj; serki mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy, jaja. Całość połącz za pomocą miksera.
Gotowa masę wylej na przygotowany wcześniej spód tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki. W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem-pudrem i solą na sztywno. Odstaw ją z naczyniem do lodówki
Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie dodaj plasterki pomarańczy i smaż z dwóch stron, aż skórka zmięknie.
Tak przygotowane pomarańcze wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.
Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta od razu. Niech przestygnie w piekarniku. Dzięki temu masa nie opadnie tak bardzo.
Gdy ciasto wystygnie udekoruj je bitą śmietaną, karmelizowanymi pomarańczami, czekoladą i miętą.