Tarta pomarańćzowa

codogara
Ciasta
22.01.2016 15:24
Tarta pomarańćzowa
  • Czas gotowania: 29 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Spód tarty:

300 g owsianych ciasteczek

80 g gorzkiej czekolady

aromat pomarańczowy

Masa:

500 g serka mascarpone

sok z dwóch pomarańczy

starta skórka z dwóch pomarańczy

3 całe jajka

Bita śmietana:

300 ml śmietanki 30%

łyżka cukru-pudru

szczypta soli

Do dekoracji:

Karmelizowane pomarańcze:

-150 ml wody

-100 g cukru

-cieniutkie plasterki pomarańczy

Listki świeżej mięty i 20 g czekolady, która została Ci z tabliczki.

Przepis

Za pomocą tłuczka rozgnieć ciastka.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do ciastek.

Dodaj kilka kropel aromatu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj.

Gotową masą wyłóż dno formy na tartę i wstaw do lodówki.

Do dużej miski dodaj; serki mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy, jaja. Całość połącz za pomocą miksera.

Gotowa masę wylej na przygotowany wcześniej spód tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut.

W tym czasie przygotuj dodatki. W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem-pudrem i solą na sztywno. Odstaw ją z naczyniem do lodówki

Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie dodaj plasterki pomarańczy i smaż z dwóch stron, aż skórka zmięknie.

Tak przygotowane pomarańcze wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.

Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta od razu. Niech przestygnie w piekarniku. Dzięki temu masa nie opadnie tak bardzo.

Gdy ciasto wystygnie udekoruj je bitą śmietaną, karmelizowanymi pomarańczami, czekoladą i miętą.