Składniki
200 g krewetek (ja użyłam mrożonych, obranych)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
mała puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sok z 1 limonki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
szczypta cukru (opcjonalnie)
natka pietruszki
1 łyżeczka masła
sól
Przepis
Krewetki rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego imbir, curry i kurkumę. Po minucie na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je dosłownie minutę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. I tyle. Curry podałam z makaronem ryżowym, który został mi z poprzedniej potrawy.