Curry z krewetkami

kardamonovy
Obiad
22.01.2016 13:42
Curry z krewetkami

Składniki

200 g krewetek (ja użyłam mrożonych, obranych)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

mała puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

sok z 1 limonki

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki kurkumy

szczypta cukru (opcjonalnie)

natka pietruszki

1 łyżeczka masła

sól

Przepis

Krewetki rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego imbir, curry i kurkumę. Po minucie na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je dosłownie minutę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. I tyle. Curry podałam z makaronem ryżowym, który został mi z poprzedniej potrawy.