- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
(ok. 20-30 oponek)
- 500 g twarogu (półtłustego, może być już zmielonego),
- ok. 2-3 szklanki mąki pszennej.
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru (drobnego do wypieków),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przepis
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko umieszczamy w dużej misce, zagniatamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta. Najlepiej użyć mniej mąki i w razie konieczności dosypywać. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Wycinamy koła przy pomocy szklanki i dziurki przy pomocy małego kieliszka/zakrętki od wody. Oponki wrzucamy na rozgrzany olej (nagrzany do 175ºC i najlepiej taki wciąż utrzymywać). Smażymy z obu stron do ładnego złotego koloru. Następnie patyczkiem np. długą wykałaczką do szaszłyków sprawdzamy czy w środku nie są surowe (do suchego patyczka), a następnie przy jego pomocy wyjmujemy oponki. Nadmiar oleju odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ew. cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym. Smacznego :-)