Oponki serowe

Ana
Desery
22.01.2016 16:39
Oponki serowe
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

(ok. 20-30 oponek)

- 500 g twarogu (półtłustego, może być już zmielonego),

- ok. 2-3 szklanki mąki pszennej.

- 3 łyżki śmietany 18%,

- 3 jajka,

- 3 łyżki cukru (drobnego do wypieków),

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przepis

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko umieszczamy w dużej misce, zagniatamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta. Najlepiej użyć mniej mąki i w razie konieczności dosypywać. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Wycinamy koła przy pomocy szklanki i dziurki przy pomocy małego kieliszka/zakrętki od wody. Oponki wrzucamy na rozgrzany olej (nagrzany do 175ºC i najlepiej taki wciąż utrzymywać). Smażymy z obu stron do ładnego złotego koloru. Następnie patyczkiem np. długą wykałaczką do szaszłyków sprawdzamy czy w środku nie są surowe (do suchego patyczka), a następnie przy jego pomocy wyjmujemy oponki. Nadmiar oleju odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ew. cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym. Smacznego :-)